Με «παγωμένους» μισθούς και συντάξεις, επιδόματα που θα ψαλιδιστούν -αν δεν καταργηθούν-, τα έξτρα να αποτελούν παρελθόν και τους εργοδότες να ετοιμάζονται για άγρια επιδρομή στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα το 2011 με το ΦΠΑ, δύο μονάδες επάνω σε βασικά προϊόντα διαβίωσης και το πετρέλαιο… να εκτινάσσεται στα ύψη!

Δημόσιος τομέας

Οι μισθοί στο δημόσιο παγώνουν και το 2011 ενώ από τον Ιούνιο, όπου μπαίνει σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο μισθολογίου, θα ψαλιδιστούν τα περισσότερο τα επιδόματα. Με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών περικόπτονται οδοιπορικά και υπερωρίες. Όσοι μεταγάγουν σε άλλες υπηρεσίες χάνουν και τα προνόμια τους. Στις ΔΕΚΟ οι μισθοί περικόπτονται έως και 25% και τα επιδόματα ψαλιδίζονται στο 10% του βασικού μισθού.

Ιδιωτικός τομέας

Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μειώσουν τους μισθούς, ίσως και κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ η ελαστικοποίηση του ωραρίου θα μειώσει και τις αμοιβές από τις υπερωρίες. Σημαντικές απώλειες θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλέον θα φορολογούνται και με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Μεγάλα είναι και τα βάρη στους συνταξιούχους αφού το 2011 δε θα δουν δώρα και αυξήσεις.

Έρχεται φοροκαταιγίδα

Με τα ελάχιστα στο πορτοφόλι τους οι φορολογούμενοι θα κάνουν ποδαρικό τα με τον ΦΠΑ που αυξάνεται από το 11% στο 13% στα βασικά είδη διατροφής και στους λογαριασμούς, ενώ πλέον με ΦΠΑ θα επιβαρύνονται και πολλά επαγγέλματα που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν.

Μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου στα αυθαίρετα, ενώ έρχεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών με την ένταξη περίπου 4.500 οικισμών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών.

H «μαύρη τρύπα» και οι περικοπές

Για να καλυφτεί η μαύρη τρύπα στα έσοδα ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στον προϋπολογισμό επιπλέον μετρά 3,8 δισ. ευρώ για τις δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται ούτε καν στο μνημόνιο.

Επίσης, μέτρα για να εξοικονομηθούν:
– από τις δαπάνες υγείας 2,1 δισ.
– από τη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης 1,4 δισ.
– από τις προμήθειες νοσοκομείων 700 εκατ.
– από τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ 800 εκατ.
– από τα κοινωνικά επιδόματα 150 εκατ.
– μείωση λειτουργικών δαπανών με στόχο 200 εκατ.
– μείωση συμβάσεων στο δημόσιο με όφελος 100 εκατ.
– μείωση αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ.

Και όλα αυτά ξεκινούν με την ύφεση να φθάνει φέτος στο 4,2% και το πληθωρισμό να καλπάζει από το 5%.