Ένα μεγάλο δίλημμα για εκείνους που θέλουν να αγοράσουν σπίτι είναι το κόστος. Στην πράξη, ορισμένες φορές αποδεικνύεται ότι  το φθηνό είναι ακριβό». Πώς δεν θα πέσετε σε αυτή την παγίδα; Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

1ος: Το κόστος κτήσης

2ος: Η εμπορικότητα και η τιμή μεταπώλησης

3ος: Η ποιότητα κατασκευής

Σίγουρα η τιμή ενός μεταχειρισμένου σπιτιού είναι κατά μέσο όρο 15-25% χαμηλότερη σε σύγκριση με ένα καινούργιο. Από εκεί και πέρα το πού θα διαμορφωθεί τελικά είναι υπόθεση διαπραγματεύσεων μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή. Γενικά οι κατασκευαστές εμφανίζονται λιγότερο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις σε σύγκριση με έναν ιδιοκτήτη που θέλει για διάφορους λόγους να πουλήσει ένα σπίτι. Αλλά και αυτό δεν είναι ο κανόνας.

Όταν αναφερόμαστε στο κόστος, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην τιμή αγοράς. Το συνολικό κόστος είναι συνάρτηση των φόρων καθώς των διαφόρων εξόδων και των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου ένα σπίτι να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αγοραστή. Το σίγουρο είναι ότι το κόστος της αγοράς είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε καινούργια σπίτια σε σχέση με παλαιότερα. Όσο μάλιστα μεγαλώνει η ηλικία του σπιτιού τόσο περιορίζεται η τιμή αγοράς…

Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται σε ένα σπίτι εξαρτώνται από δύο κυρίως παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι απαιτήσεις που έχει κάθε αγοραστής και ο δεύτερος η στάση του πωλητή. Γενικά οι κατασκευαστές είναι πιο διαλλακτικοί στο να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις στο σπίτι σε σχέση με τους ιδιώτες πωλητές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα παλαιό σπίτι χρειάζεται παρεμβάσεις οι οποίες πολλές φορές δεν περιορίζονται σε ένα βάψιμο. Έτσι λοιπόν πριν δώσετε τα χέρια υπολογίστε το ακριβές κόστος απόκτησης του σπιτιού.

Επειδή όμως δεν υπάρχει μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο καλό είναι ο υποψήφιος αγοραστής να εξετάσει και την τιμή μεταπώλησης. Δηλαδή να σκεφτεί τι τιμή θα πιάσει το σπίτι όταν μετά από δέκα χρόνια αποφασίσει να το πουλήσει. Παράγοντες όπως: το προφίλ της περιοχής, η ηλικία του υπάρχοντος αποθέματος ακινήτων, το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ των ανθρώπων της γειτονιάς, η εγκληματικότητα κ.α. είναι σημαντικοί για την δυναμική της περιοχής. Για να το πούμε πιο απλά, σε μία περιοχή όπως για παράδειγμα στα Εξάρχεια, που κτίζονται ελάχιστες πολυκατοικίες, η επιλογή ενός παλαιού διαμερίσματος δεν σημαίνει χαμηλότερη τιμή μεταπώλησης.

Ένα ακόμα στοιχείο που λαμβάνεται ελάχιστα υπόψη κατά την αξιολόγηση είναι το κόστος ζωής μέσα στο ίδιο το σπίτι. Οι τεχνικές προδιαγραφές με βάση τις οποίες οικοδομούνται τα κτίρια σήμερα είναι πολύ πιο αυστηρές σε σχέση με το παρελθόν και αυτό σημαίνει εξοικονόμηση… Πάρτε για παράδειγμα την αντισεισμική προστασία και συγκρίνετε τις σημερινές προδιαγραφές με εκείνες που ίσχυαν πριν 30 χρόνια. Ξέρετε πως μεταφράζεται αυτό; Σε ρωγμές, υγρασίες κ.α. Από την άλλη πλευρά τα σύγχρονα σπίτι έχουν καλύτερες προδιαγραφές στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μικρότερο κόστος θέρμανσης κ.α. Δηλαδή περιορίζεται σημαντικά το ποσό που πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα σε λογαριασμούς ηλεκτρικού, ύδρευσης, κοινοχρήστων κ.α. Ας μη μιλήσουμε για τυχόν κόστος επισκευών που μπορεί να τινάξει τον προϋπολογισμό σας στον «αέρα».

Πηγή: www.realestatenews.gr