Συμφωνία για τουρκική συμμετοχή στην ελληνο-ιταλική εταιρία «Ποσειδών», η οποία έχει την ευθύνη κατασκευής και διαχείρισης μέρους του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να οριστικοποιηθεί αύριο στην Άγκυρα.
Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ, κ.Τίνα Μπιρμπίλη με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Χασάν Γκόγκους, συζητήθηκε η επικείμενη συνεργασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου με την επωνυμία Botas με ποσοστό 15%, στην ελληνο-ιταλική εταιρία «Ποσειδών», η οποία ελέγχεται έως σήμερα από την ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison με ισόποσα ποσοστά (50%-50%).

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνεργασία, οι σημερινοί εταίροι πρόκειται να παραχωρήσουν στην τουρκική Botas, ποσοστό 7,5% έκαστος. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η ιταλική Edison, που κατέχει το 80% της χωρητικότητας του αγωγού, θα εκχωρήσει μέρος της χωρητικότητας στην τουρκική εταιρία, ενώ η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει τον έλεγχο του 20% της χωρητικότητας.

Σημειώνεται ότι η Ποσειδών ελέγχει το υποθαλάσσιο τμήμα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, του αγωγού ITGI ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία και την Μέση Ανατολή δια μέσου Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, στην Ευρώπη. Το υποθαλάσσιο τμήμα υπό τη διαχείριση της Ποσειδών προβλέπεται να μεταφέρει περίπου 8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση από το 2015 και μετά, οπότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Πηγή: Euro2day.gr