Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και με στοίχημα την επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει και συντάσσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 βάζοντας στο τραπέζι εναλλακτικά σενάρια για το που θα τοποθετηθεί ο πήχης για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τα σημερινά δεδομένα, ένα από τα σενάρια προβλέπει «ψαλίδισμα» του αρχικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 από 1,1% του ΑΕΠ στο 0,5% ενώ εξετάζεται και το σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Και όλα αυτά στη βάση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%. Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των αναλυτών για συνέχιση της ενεργειακής καταιγίδας το 2023 παραπέμπουν σε διατήρηση ή ακόμα και σε αύξηση του ήδη υψηλού κόστους για τα κρατικά ταμεία από τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό των πληγμάτων από την τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αν και η ανάπτυξη φέτος θα είναι ταχύτερη σε σχέση με τον αρχικό στόχο για 3,1% καθώς αναμένεται να κινηθεί πάνω από 5,3%, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε από το νέο ενισχυμένο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την εξουδετέρωση μέρους των εισοδηματικών απωλειών από την πληθωριστική ανάφλεξη και έτσι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα παραμένει αμετάβλητος στο 2% του ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά για την εξάλειψη του ελλείμματος το επόμενο έτος απαιτείται προσαρμογή ύψους 3,8-4 δις. ευρώ.
Πρώτη μεταπρογραμματική παρακολούθηση
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων και μεταρρυθμίσεων προς την Κομισιόν για την δημοσιονομική εξυγίανση το 2023. Το κείμενο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου αφού προηγουμένως περάσει από τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών που θα βρίσκονται 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα για την εκκίνηση της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης. Οι 4 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα «πιάσουν δουλειά» στις 10 Οκτωβρίου εστιάζοντας στα τα 22 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την «παγωμένη» δόση των 744 εκατ. ευρώ ενώ θα ενημερωθούν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Μέτρα κατά της ενεργειακή ακρίβειας
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς θα βρεθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενέργεια και τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για πρόσθετες παρεμβάσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο που θα τρέξουν από τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού επιδότησης που θα ακυρώνει τα οριζόντια μέτρα στήριξης και θα προβλέπει «bonus» στα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση ενέργειας και «πέναλτι» για τις υψηλές καταναλώσεις. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το νέο μοντέλο επιδοτήσεων θα περιορίσει αισθητά το δημοσιονομικό λογαριασμό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους έναντι αρχικών ασκήσεων για 850 εκατ. ευρώ ενώ η τελική εκτίμηση για το κόστος της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα θα περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουλή.