Νέο «χαστούκι με υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s σήμερα. Η κίνηση ήταν βέβαια αναμενόμενη, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά 5% την αξία των ομολόγων ως ενέχυρο για δανεισμό των τραπεζών. Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης συνιστά ως “επιλογές για κερδοσκόπους” την Εθνική, την Alpha, τη Eurobank και την Αγροτική. Στο θέμα των υποβαθμίσεων της Moody’s έχουν από χθες παρέμβει με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και ο οίκος Fitch, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη, άτυχη έως και ύποπτη ενέργεια σε αυτή τη χρονική στιγμή, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2. Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2.

Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Moody’s τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία προχώρησε χθες.

Πηγή: Sofokleousin.gr