Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απαγορεύεται σε όλους τους Έλληνες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με μετρητά εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Όλες οι πράξεις άνω των 3.000 ευρώ όχι μόνο θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών αλλά θα διαβιβάζονται αυτόματα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Επιπλέον κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας θα υποχρεούται να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές μέσω τραπεζικού λογαριασμού που θα διατηρεί σε συγκεκριμένη τράπεζα.

Η αγορά κρούει το κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο μετρό και ζητά επείγοντος να αλλάξει η σχετική ρύθμιση.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από το υπουργείο οικονομικών το όριο αυτό να αυξηθεί στα 3.000 ευρώ, όπως ισχύει και στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, σημαντικά προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες όσο και τους εργαζόμενους προκαλεί το μέτρο της υποχρεωτικής καταβολής των μισθών σε τραπεζικό λογαριασμό. Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την υποχρεωτική καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό μόνο των ασφαλιστικών εισφορών και των διαφόρων κρατήσεων (π.χ. ΦΜΥ) με την αναλυτική κατάσταση του μισθολογίου.