Η Φινλανδία ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από αυτήν την εβδομάδα, καθώς το Κρεμλίνο έχει θέσει νέα μέτρα για όσες χώρες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export, αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Χαρακτηριστικά, ο ανεφοδιασμός της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σταμάτησε τον Απρίλιο, όταν οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική Ρωσία. Ωστόσο το αέριο αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.