Τις εξελίξεις στο μέτωπο των δημοσίων οικονομικών και του τουρισμού αλλά και τις κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα αναμένει η κυβέρνηση βάζοντας προσωρινά φρένο σε νέες παρεμβάσεις που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την ακρίβεια.
Με τα σημερινά δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη χρηματοδότηση πρόσθετων αντιπληθωριστικών παρεμβάσεων έχουν εξαντληθεί και όπως τόνιζε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «πέραν των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται δεν υπάρχουν άλλα πάνω στο τραπέζι» σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν νεότερες εκτιμήσεις το επόμενο διάστημα για το σχέδιο δράσης. Όλα θα κριθούν από:
- Την διακύμανση της τιμής στο φυσικό αέριο καθώς η μείωση της τιμής κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο.
- Τα έσοδα που θα αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από τον τουρισμό.
- Το διεθνές περιβάλλον περιλαμβανομένων των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο Ιούλιος αποτελεί το πρώτο ορόσημο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της πληθωριστικής κρίσης στα εισοδήματα και την οικονομία, την ταχύτητα της ανάπτυξης και την πορεία του προϋπολογισμού που θα κρίνει αν και κατά πόσο υπάρχει «πλεόνασμα» για νέα αναχώματα στο κύμα των ανατιμήσεων. Επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι αποφάσεις της ΕΕ για την εργαλειοθήκη αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης καθώς και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το 2023.
Τα 4 κλειδιά
Ειδικότερα τα 4 κλειδιά για τις επόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι:
- Η πορεία του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους κινείται εντός των στόχων αλλά το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η θετική πορεία και τους επόμενους μήνες καθώς το σκηνικό για το πληθωρισμό και τις ζημιές στην οικονομία παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο με πολλαπλές εστίες κινδύνου. Πάντως την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου το πρωτογενές έλλειμμα ήταν αισθητά χαμηλότερο από το στόχο καθώς διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ έναντι 2,453 δισ. ευρώ. Στους φόρους καταγράφηκε πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο οι εισπράξεις ήταν 506 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το στόχο εξέλιξη που αποδίδεται και στην ακρίβεια που ενισχύει τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.
- Το ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει αύριο επέκταση της εργαλειοθήκης των μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και την επίσπευση των διαδικασιών απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
- Οι δημοσιονομικοί κανόνες για το 2023. Οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν στο Eurogroup της 23ης Μαΐου και θα κρίνουν το βαθμό ευελιξίας που θα έχουν τα κράτη-μέλη για να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών από την ενεργειακή κρίση με τα σενάρια να προβλέπουν παράταση της ρήτρας διαφυγής και τον επόμενο χρόνο.
- Η πορεία του ΑΕΠ. Τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου θα αποτελέσουν μία σοβαρή ένδειξη για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία στο ΑΕΠ. Επισημαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 3,1% από 4,5% ενώ σύμφωνα με τη Κομισιόν ο ρυθμός «πέφτει» στο 3,5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,9%.