Ο φόβος για την περαιτέρω διάχυση της κρίσης χρέους στην Πορτογαλία, την Ισπανία έχει υποχρεώσει τους διεθνείς επενδυτές να ανακρούσουν πρύμναν και να μειώνουν δραστικά την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Στα ομόλογα η κατάσταση είναι τεταμένη και στα χρηματιστήρια ακινησία απόρροια της φοβίας που προκαλεί η κρίση χρέους.

Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται με αμείωτους ρυθμούς. Τα spreads αυξάνονται , τα CDS αυξάνονται , οι αποδόσεις αυξάνονται ενώ τα ιστορικά ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο.

Στην Ελλάδα το spread εκτινάχθηκε στις 930 μονάδες βάσης. Στην Ιταλία στις 210 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό και στην Ισπανία στις 295 μονάδες βάσης που επίσης αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Στα CDS η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στην Ελλάδα το παράγωγο των ομολόγων στην 5ετία στις 985 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 600 μονάδες βάσης, στην Ισπανία 395 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, στην Ιρλανδία 650 μονάδες βάσης, στην Ιταλία 290 μονάδες βάσης και στο Βέλγιο 205 μονάδες βάσης.

Το CDS είναι το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας που σημαίνει ότι ένας επενδυτής κάτοχος ελληνικών ομολόγων 10 εκατ θα πληρώσει 985 χιλ ευρώ ασφάλιστρο.

Οι αποδόσεις καταδεικνύουν περίτρανα την κρίσιμη κατάσταση. Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις μειώνονται οι τιμές άρα αυξάνεται το ρίσκο στα ομόλογα.

Ελλάδα 12% στην 10ετία , η Ιρλανδία 9%, η Ιταλία 4,67% , η Ισπανία 5,46% νέο ιστορικό υψηλό και η Γερμανία που αποτελεί χώρα αναφοράς 2,75%.

Απόρροια όλων αυτών το ευρώ που βυθίζεται καθώς σημείωσε χαμηλό ημέρας 1,2980 δολάρια. Η Nomura εκτιμά ότι θα κινηθεί προσεχώς προς την ζώνη του 1,20 με 1,25 δολάρια.

Πηγή: bankingnews.gr