Η βουλή της Βραζιλίας πέρασε χθες ένα μέτρο ηπιότερης μορφής λιτότητας που μειώνει τις παροχές των εργαζομένων, μια προσπάθεια της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τρόπο που η ίδια χειρίζεται την τελματωμένη οικονομία της χώρας.

Το μέτρο είχε σχεδιαστεί να εξοικονομήσει γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ρεάλ (2,86 δισ. δολάρια) το χρόνο, αλλά οι τροπολογίες των βουλευτών μείωσαν το ποσό σε περίπου 5 δισ. ρεάλ. Μαζί με άλλο ένα μέτρο, που θέτει όρια στις καλύτερες συντάξεις και παροχές στην υφήλιο, είναι κλειδιά στην προσπάθεια της Ρούσεφ να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό μετά από υπερβάσεις δαπανών επί χρόνια οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο την αξιολόγηση φερεγγυότητας της Βραζιλίας από τους διεθνείς οίκους.

Η Ρούσεφ και ο νέος υπουργός Οικονομικών Χοακίμ Λέβι έχουν τύχει σθεναρής αντίστασης από βουλευτές της συμπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι τα μέτρα αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους εν όψει μιας επερχόμενης ύφεσης.

Το μέτρο, που πέρασε με ισχνή πλειοψηφία (39 υπέρ και 32 κατά), θα δυσκολέψει άνεργους βραζιλιάνους που χρειάζονται υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλιση.