Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro θα ξεκινήσει στα τέλη του 2015, αποφάσισε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση η οποία ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει ποσό τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση αυτή.

«Ένα ποσοστό της θα πωληθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο» του έτους, οπότε θα γίνει και η εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι αρχικά θα πωληθεί το 20-30% των μετοχών της τράπεζας και ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα διαρκέσει συνολικά πολλά χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα παραμείνει βασικός μέτοχος επί αρκετά χρόνια», τόνισε.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από το 2013 ότι επιθυμούσε να ιδιωτικοποιήσει την ιστορική τράπεζα που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα και εθνικοποιήθηκε το 2008. Προτίμησε όμως να περιμένει μέχρις ότου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο.

«Η ηρεμία και η εμπιστοσύνη επανήλθαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σύμφωνα με τον οποίο η αγορά είναι πλέον επαρκώς σταθερή, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον εκ μέρους της αγοράς και η τράπεζα είναι έτοιμη για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να λάβει μια σειρά μέτρων για να προστατεύσει την τράπεζα από σχέδια εχθρικής εξαγοράς.