Πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό, κατά την αυριανή τους συνάντηση, είπε ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές προσπαθούν ώστε να δοθούν στην Ελλάδα οι καλύτερες δυνατές συνθήκες συμφωνίας, ώστε να μην λειτουργήσει αρνητικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ζητούν μη ρεαλιστικούς στόχους, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν επιθυμούν συμφωνία.

«Πρέπει να υπάρξει βούληση και από τις δύο πλευρές, ώστε να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, η οποία θα αποκαταστήσει τη βεβαιότητα και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση επενδύσεων. Αναφερόμενος ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πρέπει να γίνουν προς χάριν των Ελλήνων πολιτών για έξοδο από την κρίση και όχι επειδή αποτελούν αίτημα των ευρωπαϊκών θεσμών «Η Ευρώπη δεν είναι η μητριά ή ο σερίφης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, οι ευφυείς ιδιωτικοποιήσεις.

Είμαστε εναντίον της λογικής για μια συμφωνία «take it or leave it», είπε ο κ. Πιτέλα, για να συμπληρώσει ότι αυτό ακούστηκε μεμονωμένα αλλά κανείς δεν έχει δώσει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.

Η προσήλωσή μας στη συμφωνία πρέπει να είναι απόλυτη και δεν πρέπει ούτε καν να μιλάμε για «σχέδιο Β» υπογράμμισε, ενώ το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και για το ενδεχόμενο Grexit, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς το δήλωσαν ρητώς εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι «το Grexit δεν υπάρχει». «Το ίδιο πιστεύει και η πλειονότητα των ευρωβουλευτών», πρόσθεσε. Επαναλαμβάνοντας το χτεσινό tweet του, είπε ότι «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι βρέφος χωρίς πιστοποιητικό γέννησης».

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν καταπέλτης με τη λιτότητα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα κατέστρεψε την ανάπτυξη και την κοινωνία, έφερε ύφεση, ανεργία και κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά και δεν μείωσε το χρέος και δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για την απώλεια των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «πληρώνει το γεγονός ότι ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης», καθώς αναγκάστηκε να μοιραστεί μια πολιτική λιτότητας με ένα κεντροδεξιό κόμμα.
Τέλος για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι παρά τις διαφορές για την Ουκρανία, «η Ρωσία παραμένει σημαντικός παίχτης”, της οποίας η συμμετοχή είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων και “θέλουμε να γίνει θετικός παίχτης».