Τουλάχιστον ως σύγχυση μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ για πληρωμή με κάρτα ή με μετρητά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης προανήγγειλε βασικό συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά

Ωστόσο η τρόικα, μέσω των κλιμακίων της που βρίσκονται στην Αθήνα, εκφράζει επιφυλάξεις για για τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου ΦΠΑ (κατά 3%) με τη χρήση καρτών, καθώς εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων.

Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης την πληροφορία για ενστάσεις των εταίρων στο προτεινόμενο καθεστώς ΦΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με στόχο την εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος προς όφελος της διαφάνειας των συναλλαγών και των εσόδων.

Από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το θέμα δεν έχει έχει κλείσει και θα μπει στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στο Brussels Group.

Ωστόσο πληροφορίες λένε οτι δεν μπορεί να υπάρχουν διπλοί συντελεστές για πληρωμές με κάρτα η μετρητά, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σχολίασε μέσω Twitter τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το προτεινόμενο καθεστώς με τους διπλούς συντελεστές ΦΠΑ «σκοντάφτει» στους Θεσμούς και μάλιστα έκανε λόγο για τρόικα εσωτερικού.


Πληροφορίες λένε ότι οι Θεσμοί πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε αντίδραση μετά την απόρριψη των νέων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το θέμα απασχόλησε και στην συνεδρίαση της γραμματείας της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό.