«Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική.

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη συμφωνία. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις, μετά το αποψινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι «Θέμα του πρωθυπουργού, της ελληνικής κυβέρνησης και του συντάγματος». «Επιτρέψτε μου να μην δώσω περισσότερες διευκρινήσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε επόμενες ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «το θέμα της ρευστότητας είναι ένα φλέγον ζήτημα», ωστόσο διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

«Η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από εμάς, ούτε από το Eurogroup», τόνισε.

Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πληρωμές των χρεών της, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «όπως κάθε κυβέρνηση έτσι και η ελληνική σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δικαιούχους».

Σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξήγησε πως «οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κάποιες διαφορές που είναι ανύπαρκτες σχεδόν». Όπως εξήγησε, έχει επιτευχθεί «μεγάλη σύγκλιση», χωρίς όμως συμφωνία, σε τομείς όπως το ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, υπάρχουν διαφορές.

«Το βασικό ερώτημα το οποίο τίθεται, είναι εάν οι σειρές αλλαγών τις οποίες έχουμε αποδεχτεί, μόλις αρχίσουμε να τις εφαρμόζουμε, θα οδηγήσουν στο τέλος αυτής της υφεσιακής κατάστασης;», ρώτησε ρητορικά ο κ. Βαρουφάκης.