Κλειδωμένη αναμένεται να παραμείνει η ρευστότητα σήμερα, παρά τη δήλωση αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις, η οποία όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί από το Eurogroup.

Αυτή η δήλωση προόδου δεν είναι αρκετή για να δώσει επιπλέον ρευστότητα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την Τρίτη 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στη συνέχεια ακολουθούν οι πληρωμές μισθών και συντάξεων στα μέσα και στα τέλη του μήνα.

Παρά τα μέτρα για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τον ενιαίο ΦΠΑ οι διαφορές με τους δανειστές παραμένουν τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη, ενώ πριν τη συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε.

Ο στόχος είναι να υπάρξει κλίμα συνεννόησης μεταξύ των δύο ανδρών μετά τα όσα έγιναν στη Ρίγα, ενώ ενδεχομένως από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης να κριθεί η ανακοίνωση του Eurogroup.

Αύριο 12η Μαΐου,  λήγει η προθεσμία πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 693 εκατ. ευρώ, με βάση την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου κατά την έκδοση του δανείου τον Μάιο του 2010. Σήμερα το ποσό σε ευρώ έχει αυξηθεί και φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση του περασμένου Φεβρουαρίου. Το ποσό που θα πρέπει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Το Μάιο οι πληρωμές μισθών και συντάξεων αγγίζουν το ποσό του 1,57 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχορηγήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.