H αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αδυναμία υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στις αγορές, και η υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας την περίοδο 2009-14, ήταν οι βασικοί παράγοντες που δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει στις αγορές φέτος, όπως έκαναν ήδη η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Αυτή η αστάθεια και η αβεβαιότητα συνεχίζονται και σήμερα στο βαθμό που δεν προχωράμε σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας.

Η άρση τους θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική και θα επιτρέψει στην Ελλάδα, επιτέλους, να επωφεληθεί.

Ευχή όλων μας είναι να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση και, ιδίως, ο Πρωθυπουργός δείχνουν το τελευταίο διάστημα να εργάζονται προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση svst;a πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με τους εταίρους μας με μικρότερο πλεόνασμα και νέο μείγμα πολιτικής.

 Κάνει λάθος όμως να πιστεύει ότι μπορεί οι εταίροι μας να μας δανείσουν χωρίς νέα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα ή περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα περισσότερο, κάνει λάθος να πιστεύει ότι η πολυφωνία εντός του κυβερνώντος κόμματος για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή κάνει καλό στη διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης για τη δυνατότητα του Πρωθυπουργού να κυβερνήσει.

Ο δρόμος για τη συμφωνία απαιτεί σχέδιο εθνικής ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταλήξουμε σε μια έντιμη συμφωνία. Η επιστροφή στη μετριοπάθεια και το ρεαλισμό είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να στηριχτεί από όλες τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Τόξου. Το ερώτημα όμως παραμένει: θα στηριχτεί ο Πρωθυπουργός από το ίδιο του το κόμμα;

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ