Μπροστά σε νέο αδιέξοδο βρέθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς στο Brussels Group, με την αρχική αισιοδοξία που εκφραζόταν για περαιτέρω σύγκλιση σε μία ενδιάμεση συμφωνία να εξανεμίζεται.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται σφοδρές αντιδράσεις στην νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Απεσταλμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας επιστράτευσαν… πίνακες, στους οποίους φαινόταν μέσα από συγκρίσεις ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων, κάτι το οποίο ωστόσο δεν φάνηκε να κάμπτει τις αντιστάσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι ουσιαστικά για πρώτη φορά έγινε μία κουβέντα με συγκεκριμένα νούμερα και κοστολογημένα μέτρα. Εκπρόσωποι των δανειστών ξεψάχνισαν τα λογιστικά βιβλία του κράτους για την τελική κατάρτιση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα εκπορεύονται από τη λίστα Βαρουφάκη, όπως αυτή είχε συνταχθεί την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των εταίρων ωστόσο να εκτιμούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετά.

Από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι ομαδικές απολύσεις, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, αποτελούν «κόκκινες γραμμές» με στόχο αμοιβαίες υποχωρήσεις σε επιμέρους ανοιχτά ζητήματα για έναν έντιμο συμβιβασμό.

Σε αυτή τη λογική από το Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να πάει λίγο πίσω η επαναφορά της 13ης σύνταξης, για την οποία επίσης δέχεται σφοδρές πιέσεις, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει μία αρχική συμφωνία, προβάλλοντας τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα της αύξησης του φόρου πολυτελείας, της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λοταρίας με τις αποδείξεις και άλλα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, της «αμνηστίας» σε όσους εμφανίζουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία με μία φορολόγηση της τάξεως του 15%, της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα που η καρδιά της οικονομίας χτυπά στο Brussels Group, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου κατέστρωνε νέα πλάνα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και πώς θα απεμπλακεί η διαδικασία για την επίτευξη άμεσα μίας συμφωνίας εντός των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μην βρεθούν στη… δυσάρεστη θέση να ξαναζήσουν αυτό που πραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος ως λάθος, δηλαδή το γεγονός ότι η Αθήνα δεν εξασφάλισε κάποια ρευστότητα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, έχουν προειδοποιήσει τους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρουν νομοσχέδιο με μέτρα στη Βουλή, αν προηγουμένως δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο που είχε αποφασιστεί και αυτό να επανέλθει, προφανώς «διορθωμένο» με νέα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα την Τετάρτη, οπότε και θα συνέλθει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευελπιστώντας σε χαλάρωση της ασφυξίας και χρηματοδότηση της χώρας από τα έντοκα γραμμάτια.

Πάντως, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες, η οποία έχει μείνει με ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, θεωρείται απίθανη η σύγκληση έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα.