Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον δε θεωρείται οριστική. Αυτό επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που έχει παραπεμφθεί στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. η υπόθεση της αντιδικίας της Επιχείρησης με την Αλουμίνιον, σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο του 2010 ως το Δεκέμβριο του 2013, εκκρεμεί η απόφαση του συγκεκριμένου δικαστικού σώματος.

Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το ένα από τα τρία σημεία, στα οποία πατά η ΔΕΗ για να συνεχίσει το δικαστικό της αγώνα για το θέμα. Το δεύτερο αφορά στις ερμηνείες, τις οποίες εγείρει η απόφαση της Διεύθυνσης.

Το τρίτο έχει να κάνει με το ρόλο και την πολιτική, που υποστήριξε ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Μαθιουδάκης. Σχετικά με την επιστολή του κ. Μαθιουδάκη προς τις Βρυξέλλες, προτού ληφθεί η απόφαση, γίνεται λόγος για σοβαρά ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απαντήσεων. Γι’ αυτό, και η διοίκηση περίμενε αυτή την απόφαση και δεν αιφνιδιάστηκε.

Ο νέος ισχυρός άνδρας της εισηγμένης, Μανώλης Παναγιωτάκης, αντέδρασε άμεσα, εκδίδοντας ανακοίνωση και δείχνοντας (και) με αυτό τον τρόπο ότι δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα.
«Η ΔΕΗ δεν φέρει καμία ευθύνη για τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια. Δεν αποκόμισε κανένα επιπλέον κέρδος από αυτές, παρά το γεγονός ότι μείωσε δραστικά τις λειτουργικές της δαπάνες», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η ΔΕΗ επωμίσθηκε όλα τα βάρη των καταναλωτών από τις συνέπειες της κρίσης, με τους απλήρωτους λογαριασμούς να προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και πως «οι ιδιώτες παραγωγοί και ορισμένοι προμηθευτές, εκμεταλλευόμενοι τις στρεβλώσεις της αγοράς, αποκόμισαν σημαντικά κέρδη».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται από τη Χαλκοκονδύλη, η απόφαση της DG Comp θα εξεταστεί ενδελεχώς από τεχνική και από κάθε άλλη πλευρά από τους νομικούς της ΔΕΗ και όχι μόνο. Κι αυτό, γιατί είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι εξισώνει την τιμολόγηση της Αλουμίνιον με τις μεταλλουργίες της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι πρέπει να γίνει γνωστό η μεθοδολογία, τα στοιχεία και οι παραδοχές, που χρησιμοποιήθηκαν.

Τονίζεται ακόμα πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η τιμή, που ορίζει η διαιτησία για να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια η Αλουμίνιον, καθώς είναι κάτω του κόστους. Συνεπώς, η ΔΕΗ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τιμολόγηση για τους πελάτες υψηλής τάσης.