Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να πωλήσει τη θυγατρική της τράπεζα Postbank, έπειτα από μια συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Ανάμεσα στους άξονες της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα η διοίκηση της DB, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, είναι η πώληση του μεγαλύτερου μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Postbank, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες.

Σε μια χωριστή ανακοίνωση, το συνδικάτο ver.di του κλάδου των υπηρεσιών ανέφερε ότι η διοίκηση της Deutsche Bank επέλεξε τον διαχωρισμό της Postbank διαμέσου «της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο».

Το συνδικάτο ανέφερε ότι υποδέχεται θετικά την απόφαση αυτή του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, καθώς «ανοίγει θετικές προοπτικές για τους εργαζομένους της τράπεζας». Για το ver.di, το ζητούμενο είναι να υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλεια των θέσεων απασχόλησης” των εργαζομένων στην Postbank ανέφερε ο πρόεδρος του συνδικάτου Φρανκ Μπζίρσκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Χθες Παρασκευή πάνω από 100 εργαζόμενοι στην Postbank διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη για να εκφράσουν την ανησυχία τους, ενώ μια απεργιακή κινητοποίηση στην θυγατρική αυτή της DB προκάλεσε αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των υποκαταστημάτων της, ιδίως στην ανατολική Γερμανία.

Η Postbank το άλλοτε γερμανικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο -είχε ιδιωτικοποιηθεί από το γερμανικό δημόσιο το 1995 και είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, πριν συγχωνευθεί στην Deutsche Bankαπό το 2008 ως το 2010.

Έχει 14 εκατ. πελάτες στη Γερμανία και κατέγραψε καθαρά προ φόρων κέρδη ύψους 278 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με το 1,7 δισεκ. ευρώ του ομίλου της Deutsche Bank συνολικά. Στη θυγατρική αυτή, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Βόννη, εργάζονται περίπου 9.800 υπάλληλοι.

Το εποπτικό συμβούλιο της DB εξήγγειλε χθες ότι θα ανακοινώσει ένα σχέδιο την Δευτέρα για την υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ιδίως της μείωσης της κερδοφορίας της, που πάντως εν μέρει αποδίδεται στα πρόστιμα που καλείται να καταβάλει για τη διευθέτηση δικαστικών υποθέσεων.

Το μεγαλύτερο γερμανικό πιστωτικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1870 και απασχολεί σήμερα 98.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων 45.000 στη Γερμανία, πιέζεται από πολιτικούς να μετατραπεί στην «τράπεζα όλων των Γερμανών», την ώρα που επιδιώκει να ανταγωνιστεί τους αγγλοσαξονικούς γίγαντες του τομέα, αλλά αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα δυσκολίες, όπως και ο ανταγωνισμός.