Σχεδόν 1.500 φορείς του Δημοσίου θα δουν τα αποθεματικά τους να μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε χθες η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα και ρευστότητα όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και εντείνεται το καθεστώς ασφυξίας από τους δανειστές.

Μεταξύ αυτών των φορέων βρίσκονται δήμοι, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μέχρι και… αθλητικές εγκαταστάσεις που θα δουν τα αποθεματικά τους να καθίστανται εν δυνάμει repos για την παροχή ρευστότητας στην κεντρική κυβέρνηση.

Η ΠΝΠ που υπογράφηκε χθες παραπέμπει στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Από την μεταφορά των αποθεματικών εξαιρούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς υπάρχει η πρόβλεψη στην ΠΝΠ «δύνανται», που σημαίνει ότι εναπόκειται στην εκάστοτε διοίκηση του Ταμείου κατά πόσο θα προσφέρει τα αποθεματικά της.

Δείτε αναλυτικά τους φορείς εδώ