Δέσμη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ έφερε στο τραπέζι του Brussels Group η κυβέρνηση και όπως αναφέρουν πληροφορίες «η συζήτηση πήγε πολύ καλά».

Ηγενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου παρουσίασε αναλυτικά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να κλείσει τις τρύπες ετήσιας διαφυγής εσόδων από ΦΠΑ ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Θα δοθούν κίνητρα για χρήση πιστωτικών καρτών, υποχρεωτικές πληρωμές με πλαστικό χρήμα σε μια σειρά υπηρεσιών και ενδεχομένως και σε κάθε συναλλαγή άνω των 100 ευρώ για τα κοσμικά νησιά, λοταρία αποδείξεων, επέκταση ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, είναι οι πρακτικές που προτάθηκαν.

Με νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται θα προβλέπεται ότι η πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία) και τις ΔΕΚΟ θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών. Γενικά δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική ενώ σε επόμενη φάση στις πληρωμές θα γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στην αξία του προϊόντος και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με άμεση δέσμευση του ΦΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει και κίνητρα στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους με επιστροφή κεφαλαίου και χτίσιμο αφορολογήτου 12.000 ευρώ ενώ θα προχωρήσει και το σχέδιο λοταρίας αποδείξεων.