Κατά του ενδεχομένου πάρει η Ελλάδα παράταση για την αποπληρωμή των δόσεων τάχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιώντας σε συνέντευξή της στο Bloomberg πως δεν θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει τις επόμενες δόσεις προς τους δανειστές σε άλλο χρόνο από τον προβλεπόμενο.

«Δεν υπήρξε ποτέ μια αναπτυγμένη οικονομία η οποία να ζητήσει τέτοιο πράγμα, δηλαδή παράταση στην αποπληρωμή», δήλωσε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό με την Ελλάδα. Εγώ, προσωπικά δεν θα την υποστηρίξω».

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ακόμη: «Το Ταμείο είχε δώσει αυτό το δικαίωμα σε δύο χώρες που ήταν αναπτυσσόμενες, αλλά μιλάμε για 30 χρόνια πριν. Το Ταμείο έχει κανόνες και δεν έχει δεχθεί ποτέ άλλοτε τέτοιο αίτημα από μια προηγμένη χώρα και ελπίζω πως δεν θα είναι η Ελλάδα που θα πράξει. Προσωπικά, δεν θα υποστήριζα αυτό το αίτημα».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, Έλληνες αξιωματούχοι είπαν στους πιστωτές τους στις αρχές του μήνα ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα και να μην καταφέρουν να πληρώσουν μια δόση στο ΔΝΤ. Το πρακτορείο μάλιστα επικαλείται τρία άτομα τα οποία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Όμως η πληρωμή έγινε κανονικά και η προειδοποίηση της Ελλάδας θεωρήθηκε ως ένας ελιγμός στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.