Άρθρο της DeAnne Julius, πρώην μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, με τίτλο «Για να σωθεί το ευρώ, αφήστε την Ελλάδα να φύγει», φιλοξενούν οι Financial Times.

H DeAnne Julius θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, για να σωθεί η Ευρωζώνη.

«Εάν το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον, οι διαπραγματεύσεις (της Ελλάδας με τους πιστωτές της) θα συνεχισθούν έως το τελευταίο λεπτό και οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα μπορεί να επιτρέψουν στους ηγέτες της Ευρωζώνης «να παρατείνουν (σ.σ.: τη στήριξη) και να υποκρίνονται» για μία ακόμη φορά», σημειώνει η αρθρογράφος, προσθέτοντας: «Αλλά, αν γίνει έτσι, αυτή δεν θα είναι η τελευταία πράξη.

Το εκτυλισσόμενο δράμα έχει καταδείξει τη θεμελιώδη αδυναμία της επιβολής κοινού νομίσματος σε τόσο διαφορετικές κοινωνίες χωρίς κεντρικούς μηχανισμούς για την επιβολή περιορισμών όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή για μεγάλες διασυνοριακές επιδοτήσεις. Εάν η Ευρωζώνη θέλει να ευημερήσει με ενιαίο νόμισμα τις επόμενες δεκαετίες, η ελληνική απειλή πρέπει να απομακρυνθεί – όχι, επειδή επιμένει η Γερμανία, αλλά με την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα όλων των χωρών που θα μείνουν».