Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 5 έτη φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, αρχής γενομένης από τις πρόωρες συντάξεις.

Από τις επικείμενες ρυθμίσεις δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ενώ είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Οσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012 αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου σε 2 ως 5 χρόνια δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθούν και το πιθανότερο αν όχι βέβαιο είναι ότι θα επωμιστούν 2 ως και 5 έτη αύξηση του ορίου ηλικίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τοποθετούν τις αλλαγές μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δανειστές πιέζουν να γίνουν άμεσα, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι.

Κλειδί στις νέες ρυθμίσεις είναι ο χρόνος εφαρμογής τους, που σε καμία περίπτωση δεν θα πάει πέραν του 2016, είτε νομοθετηθούν οι αλλαγές με το ασφαλιστικό του Σεπτεμβρίου που θέλει η κυβέρνηση είτε νωρίτερα όπως ζητούν οι δανειστές.

Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο τα όρια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τα 50 αλλά και η έξοδος στα 58 με 35ετία.

Οι αλλαγές αναμένεται να συμπεριληφθούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Η ατζέντα των παρεμβάσεων είτε έρθει νέο ασφαλιστικό τον Ιούνιο, όπως ζητούν οι δανειστές, είτε τον Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θεωρείται βέβαιο ότι όσοι απέχουν ως 5 χρόνια από το 58ο έτος θα επηρεαστούν με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 4 έτη, δηλαδή αντί 58 η έξοδος θα έρθει στα 60 ή στα 62.
Εξοδο στα 58 ή στα 59 μπορούν να κλειδώσουν σήμερα οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πλην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (αν πρόκειται για άνδρες).

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου), του Δημοσίου καθώς και οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ μπορούν να αποχωρήσουν στα 58 ή στα 59, αρκεί να έχουν συμπληρώσει μέχρι το 2012 τα 35 έτη ασφάλισης και μετά το 2012 να έχουν ασφαλιστεί για 1 ή 2 έτη επιπλέον.