Όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, φουντώνει η κουβέντα γύρω από το εάν και πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερη συζήτηση γίνεται για το πότε και πολύ λιγότερη για το αν, αφού, παρότι από την κυβερνητική πλευρά δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε πώληση ποσοστού του ΟΤΕ, εντούτοις από πολλούς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτό θα συμβεί σύντομα.

Με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει το 2008 το Δημόσιο με την Deutsche Telekom, η ελληνική πλευρά έχει την επιλογή της διάθεσης επιπλέον 10% του ΟΤΕ έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2011.

Όπως προβλέπεται σε αυτήν, ο υπολογισμός της τιμής πώλησης γίνεται με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν 20% υπερτίμημα εφόσον η σχετική συμφωνία γίνει έως το τέλος του μήνα.

Αν η συμφωνία γίνει μετά τον Νοέμβριο, το υπερτίμημα αυτό μειώνεται στο 15% της τιμής, που θα υπολογιστεί επίσης με τον ίδιο τρόπο.

Βέβαια, στα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής, η οποία χθες έκλεισε στα 6,66 ευρώ, ακόμη και με την προσθήκη του υπερτιμήματος του 20%, η τιμή που θα διαμορφωθεί θα απέχει… έτη φωτός από τα 27,5 ευρώ, όπου πούλησε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα δεχτεί σκληρή κριτική από την τότε αντιπολίτευση, η οποία σήμερα ως κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις για το αν θα υλοποιήσει ή όχι τη συμφωνία που κατέκρινε εντονότατα.

Θέλουν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι Γερμανοί

Γεγονός είναι πάντως ότι από την πλευρά της γερμανικής εταιρίας υπάρχει επιθυμία, και έχει εκφραστεί ήδη από τις αρχές του χρόνου, για ενεργοποίηση της συμφωνίας και αύξηση του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Οι Γερμανοί, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι ακόμη και για εξαγορά του συνολικού ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, θεωρούν ότι προχωρώντας στην αγορά του 10% θα επιτύχουν δύο πράγματα:

Αφενός θα αυξήσουν τη συμμετοχή της εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο, αφετέρου θα μειώσουν σημαντικά τη μέση τιμή κτήσης των μετοχών της, ενώ έχουν ήδη καταβάλει 3,8 δισ. ευρώ και έχουν στην κατοχή μόνο το 30% της εταιρίας.

Η γερμανική πλευρά θεωρεί ορθώς ότι με την αύξηση της συμμετοχής στον ΟΤΕ θα αυξηθεί έτι περαιτέρω και η βαρύτητα της συμμετοχής στη διοίκηση. Οι παλινωδίες των προηγούμενων μηνών για την επιλογή της νέας διοίκησης συνιστούν ισχυρή απόδειξη πως το υφιστάμενο μοντέλο διοίκησης είναι ιδιαίτερα δυσκίνητο και αργό σε μια εποχή όπου οι ανάγκες επιβάλλουν ένα μοντέλο διοίκησης πολύ πιο ευέλικτο και άμεσο.

Με την ατζέντα των θεμάτων που αφορούν στο προσωπικό να είναι στο σύνολό της ανοιχτή και με σημαντικές αποφάσεις να επίκεινται σε ζητήματα επενδύσεων, η γερμανική πλευρά επιθυμεί ισχυρότερο ρόλο στις αποφάσεις.

Ποια δικαιώματα χάνει το Δημόσιο αν πουλήσει

Το Δημόσιο, που σήμερα έχει στην κατοχή του το 20% των μετοχών του ΟΤΕ, διατηρεί το δικαίωμα να συμμετέχει ισομερώς στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, διορίζοντας τον πρόεδρο σε αυτό. Το συγκεκριμένο δικαίωμα το διατηρεί όσο κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Αν η συμμετοχή του Δημοσίου πέσει από το 15%, τότε χάνει μία θέση στο Δ.Σ., ενώ αν υποχωρήσει κάτω από το 10% χάνει τα ορισμένα δικαιώματα άσκησης βέτο (πλην των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας). Φυσικά, το ελληνικό δημόσιο χάνει κάθε δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΤΕ σε περίπτωση όπου συμμετοχή του βρεθεί κάτω από το 5%.

Αύριο οι πρώτες προσφορές για Τelekom Srbija

Εν τω μεταξύ, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τον ΟΤΕ η κατάθεση προσφορών, αύριο Παρασκευή, για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Teleckom Srbija, όπου ο ΟΤΕ κατέχει το 20%. Η Telekom Austria, η Deutsche Telekom και η France Telecom θεωρούνται οι επικρατέστεροι μνηστήρες, χωρίς να αποκλείονται όμως και άλλες συμμετοχές.

Από την πώληση της συμμετοχή του ο ΟΤΕ υπολογίζεται πως θα εγγράψει σημαντικές υπεραξίες το 2011, οπότε και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης. Τα έσοδα του Οργανισμού προβλέπονται τουλάχιστον στα 280 εκατομμύρια, χωρίς να λείπουν και οι ακόμη πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμη και για έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ΟΤΕ έχει αποτιμηθεί στα 150 εκατομμύρια.

Πηγή: euro2day.gr