Κάλεσμα στην κυβέρνηση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» που δημιουργεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της στην ΕΕ, απηύθυναν αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ρόιτερς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται, σύμφωνα με μια από τις πηγές του πρακτορείου, να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα πως ο Γιάννης Βαρουφάκης πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες.

Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στον Γιάννη Βαρουφάκη, που δεν είναι μέλος του κόμματος παρότι εξελέγη με το ψηφοδέλτιό του. Επικαλούνται τις τριβές της κυβέρνησης Τσίπρα με τη Γερμανία για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και την πρόσφατη σύγκρουσή του με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επισήμαναν πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί, να μην επιδιώκουν συγκρούσεις, να καθησυχάζουν τις αγορές και να μην τις αναστατώνουν, να ασχολούνται με τους αριθμούς και όχι με συνθήματα, προσθέτει το Ρόιτερς.