Την πεποίθησή του πως πρέπει να επιτευχθεί μια «δημιουργική λύση για την Ελλάδα» εξέφρασε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που οργανώθηκε σε ιστορική τοπική οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, στην Ρώμη, με θέμα «η ελληνική κρίση από μια προοδευτική οπτική γωνία».

Σύμφωνα με τον Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα η λύση μπορεί να προέλθει από την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, των υποχρεώσεων που είχε θέσει στο παρελθόν η Τρόικα και από μια νέα αντιμετώπιση του θέματος του χρέους. «Θα μπορούσε να παγώσει ένα μέρος του χρέους, ή να πληρωθεί ένα ποσοστό του με ομόλογο που να συνδέονται με την πραγματική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ», εξήγησε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα τόνισε, παράλληλα, ότι «πρέπει να τύχει ευρύτερης αντιμετώπισης το γενικότερο πρόβλημα του δημόσιου χρέους στις χώρες μέλη της Ένωσης και ένα ποσοστό του να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό χρέος».

«Η ελληνική κυβέρνηση από την μία θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τους ψηφοφόρους, και από την άλλη να μπορέσει να βρεθεί μια λογική, νέα λύση που να επιτρέψει την αποπληρωμή του χρέους», τόνισε ο Ιταλός πολιτικός.

Αναφερόμενος στην αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ντ΄Αλέμα την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα καινοτομία» προσθέτοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένας καρποφόρος διάλογος ανάμεσα στους ευρωπαίους σοσιαλιστές και στην ελληνική αριστερά.

«Έχω προτείνει και θα εργασθώ ώστε να μπορέσει να κληθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μελλοντική συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο πλαίσιο της αναγκαίας αυτής, γόνιμης ανταλλαγής απόψεων», δήλωσε, τέλος, ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.