Γενικά μιλώντας, το να δανείζεται κανείς για να αγοράσει ένα σπίτι, να πληρώσει ένα καλό μεταπτυχιακό ή ακόμη και ένα αυτοκίνητο είναι μία καλή ιδέα.

Παρά το επείγον του πράγματος, υπάρχουν κάποια αγαθά και κάποιες υπηρεσίες που δε θα πρέπει ποτέ να αγοράζει κάποιος με δάνειο:

– Ποτέ μην αγοράζετε με δάνειο ένα κότερο ή ένα φουσκωτό, γενικά κάτι που πλέει. Σίγουρα είναι κάτι πολύ ωραίο για τις διακοπές. Άλλωστε τι καλύτερο από το να είστε πάνω στο φουσκωτό και να απολαμβάνετε ένα όμορφο απόγευμα στη θάλασσα με την παρέα ή την οικογένειά σας. Όμως η αγορά ενός σκάφου συν τα διπλώματα, τη συντήρηση, το πάρκινγκ είναι ένα τεράστιο έξοδο και μία πολυτέλεια που είναι καλύτερα να απολαύσετε μόνο αν μπορείτε να την πληρώσετε τοις μετρητοίς.

– Παρομοίως λοιπόν, το ίδιο πράγμα ισχύει για άλλα κινητά, όπως ακριβά ποδήλατα και άλλα μεγάλα παιχνίδια, τα οποία μπορεί να στοιχίζουν από 5 έως 5.000 ευρώ. Πρόκειται για πράγματα που πρέπει κανείς να αγοράσει μετρητοίς, διαφορετικά γίνονται ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, σε μηνιαία μάλιστα βάση.

– Όλο και συχνότερα, οι νύφες, οι γαμπροί, αλλά και οι γονείς των ζευγαριών που πρόκειται να παντρευτούν παίρνουν δάνεια για να πληρώσουν το πολύ υψηλό κόστος του γάμου. Ωστόσο, αν το σκεφτεί κανείς καλά, θα καταλάβει ότι το χρέος δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει την κοινή του ζωή ένα ζευγάρι. Το καλύτερο για τα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν και θέλουν μία όμορφη τελετή είναι να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να μειώσουν το κόστος της τελετής. Είκοσι χρόνια μετά θα είναι ευχαριστημένοι που πήραν την απόφαση να παντρευτούν χωρίς να χρεωθούν.

– Φυσικά, στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να χρεωθείτε για ένα δαχτυλίδι. Άλλωστε, αν η κοπέλα σας δε σας παντρεύετε αν δεν ξοδέψετε 10 χιλιάρικα για ένα δαχτυλίδι, τότε ίσως να είναι καλή ιδέα να μην την παντρευτείτε.

– Η ανάγκη για διακοπές είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι διακοπές σας βοηθούν να βγάλετε από πάνω σας το άγχος και την κούραση της χρονιάς και να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά. Όμως είναι πολύ κακή ιδέα να πάρετε δάνειο ή να χρησιμοποιήσετε κάρτες, επειδή τα χρήματά σας δε φτάνουν για διακοπές. Η καλύτερη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τα λίγα που έχετε για να ξεκινήσετε να προγραμματίζετε τις διακοπές της επόμενης χρονιάς.

– Μην αγοράζετε έπιπλα με δάνειο. Μπορεί να σας δώσει ευχαρίστηση, όμως μακροπρόθεσμα θα εξελιχθούν σε ένα ακόμη οικονομικό βάρος. Καλύτερα να αρχίσετε από τώρα να μαζεύετε χρήματα για να αλλάξετε τον παλιό καναπέ σας.