Να βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά θεσμών (δηλαδή της τρόικας) θα επιχειρήσουν το απόγευμα οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup.

Στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και οι δανειστές πιέζουν σε κάθε ευκαιρία για μία τεχνική αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση διαφωνεί.

Μπορεί η Αθήνα να έριξε στο τραπέζι το δημοψήφισμα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θα σταθούν σε περισσότερο «πεζά» θέματα και θα επιμείνουν στη διαδικασία ελέγχου. Αφορμή μάλιστα θα σταθεί η επιστολή του Γιάννη Βαρουφάκη.

Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι Γερμανοί θεωρούν ότι η επιστολή έπρεπε να φτάσει πρώτα στους θεσμούς, να γίνει διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να φτάσει επίσημα στα χέρια του προέδρου του Eurogroup.

Άλλωστε η απαντητική επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρη και θύμιζε στην Αθήνα όλα όσα έχει συμφωνήσει με την παράταση.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες της κυβέρνησης και των δανειστών θα μπορούσαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η απάντηση, όμως, του επικεφαλής του Eurogroup ήταν ότι οι τεχνικές ομάδες θα πρέπει να έχουν επαφές στην Αθήνα και οι προϊστάμενοί τους να μείνουν στις Βρυξέλλες. «Εχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, αλλά πρόσθεσε πώς «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».

Ανάλογο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται με διαρροές από τη Γερμανία. Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για ακόμη μία χαμένη εβδομάδα γιατί η Αθήνα δεν συνεργάζεται επαρκώς με τους θεσμούς.

Οι ίδιο κύκλοι αναφέρουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος εξυγίανσης και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα».

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες του ευρώ κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν κάποιο τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Στο σημερινό Eurogroup, όπως γράφει η εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία επεξεργασίας εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους. Πρώτον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσει ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον, παράλληλα με αυτό, θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν το πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.