Σαφείς αποστάσεις από την Ελλάδα παίρνει για δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Μετά τα όσα είχε δηλώσει στο πρώτο Eurogroup για την Ελλάδα, όπου δεν στήριξε τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση, ο κ. Γεωργιάδης προσπαθώντας εμφανώς να αποστασιοποιηθεί από την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τους όρους που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «υπάρχουν πολιτισμικοί και εθνικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο».

«Υπήρχε μια σθεναρή σύνδεση ανάμεσα στις δύο οικονομίες μέσω του τραπεζικού μας τομέα», πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters και τόνισε: «Αυτή τερματίστηκε πριν από δύο χρόνια».

Η κυβέρνηση της Κύπρου ελπίζει ότι θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές δανεισμού φέτος, δήλωσε ο οποίος επισήμανε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία έχει περισσότερα κοινά με εκείνη της Ιρλανδίας παρά με εκείνη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων αφότου σχεδόν χρεοκόπησε, αποτελεί το υπόδειγμα για την Κύπρο, η οποία είναι σε μια ανηφορική πορεία για να βγει από την ύφεση και να δανειστεί από τις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της, στα μέσα του 2016.

«Αναφέρομαι στο ιρλανδικό παράδειγμα, είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Νομίζω ότι είναι εντυπωσιακό το ότι η Ιρλανδία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση… αλλά εφάρμοσε αποτελεσματικά
ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων… και αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Κύπρος αναγκάστηκε να ζητήσει δανεισμό ύψους 10 δισεκ. ευρώ από την ευρωζώνη το 2013. Το πρόγραμμα αυτό απέτρεψε την χρεοκοπία, μετά τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες, ιδίως από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κατάσταση αυτή όμως εξόργισε πολλούς στην Κύπρο, καθώς οι πολίτες επωμίστηκαν μεγάλο μέρος του κόστους της διάσωσης των τραπεζών.