Νέο πλήγμα για τη δοκιμαζόμενη Ιρλανδία. Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε σήμερα πως προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά δύο βαθμίδες, σε «Α» από «ΑΑ-», δίνοντας αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος επικαλείται το υψηλό κόστος διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών, το οποίο, όπως τονίζει, θα αυξήσει σημαντικά τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Αυτά συμβαίνουν λίγες ώρες πριν την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν του τετραετούς προγράμματος με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, εν μέσω πιέσεων προς το Δουβλίνο να υιοθετήσει εγκαίρως τον προϋπολογισμό λιτότητας προκειμένου να λάβει τη βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 12% του ΑΕΠ, ή στο 32% αν συμπεριληφθεί και το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Το πρόγραμμα λιτότητας θα ανακοινωθεί καθώς ολοκληρώνονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο βοηθείας προς τη χώρα.