Σημαντική ώθηση στις επιχειρηματικές προσπάθειες, που τα τελευταία χρόνια κάνουν εντυπωσιακή στροφή στην καινοτομία, έρχεται να δώσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που υλοποιεί το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Γράφει η Γεωργία Μπόχτη

Πρόκειται για τον «Επιχειρηματικό Επιταχυντή», που στόχο έχει την ενίσχυση και στήριξη τόσο των νεοφυών, όσο και των υφισταμένων επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους σημαντικές υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης.

Ανάγκη η επιχειρηματική επιτάχυνση

«Έχουν υπάρξει ήδη πολλές ιδιωτικές -αλλά και δημόσιες- πρωτοβουλίες, που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία “θερμοκοιτίδων” για τη φιλοξενία και ενίσχυση νεοφυών σχημάτων και επιχειρήσεων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θεωρήσαμε ότι έπρεπε να καλυφθεί ένα κενό: η προσφορά υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης περισσότερο ώριμων σχημάτων, τα οποία είτε θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε νέα καινοτομικά πεδία, είτε έχουν ανάγκη βελτίωσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων», εξηγεί ο διευθυντής του INNOVATHENS, Αντώνης Οικονόμου. Και συμπληρώνει: «Για την κάλυψη αυτού του κενού, ιδανική θεωρείται η επιλογή μιας διαδικασίας “επιχειρηματικής επιτάχυνσης”, η οποία να είναι ταχύρρυθμη, στοχευμένη σε εξατομικευμένες ανάγκες και μικρής διάρκειας».

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης και της λειτουργίας του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» στον κόμβο του Δήμου Αθηναίων: Ένα δωρεάν τριμηνιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει και να υποστηρίζει τις τεχνικές και επιχειρησιακές ανάγκες ποικίλων σχημάτων, χωρίς να διακόπτει την τρέχουσα δραστηριότητα των ομάδων και επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν και ταυτόχρονα να προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και σε πιο «ανώριμα» σχήματα.

Δωρεάν πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διαδοχικές φάσεις. Στην πρώτη φάση, τη διαγνωστική διαδικασία, εντοπίζονται οι ανάγκες του κάθε επιχειρηματικού σχήματος, και στη δεύτερη, μέσα από σεμινάρια, workshops και δράσεις, παρέχονται στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, λειτουργίας, οργάνωσης και ανάπτυξης των ωφελουμένων σχημάτων, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες τους.

«Στους τρεις κύκλους του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS, που αρχίζουν άμεσα», τονίζει ο κ. Οικονόμου, «τις υψηλές στάθμης υπηρεσίες τους, θα προσφέρουν 9 εμπειρότατοι σύμβουλοι επιχειρήσεων, 8 μέντορες, 8 προπονητές (coaches) και 7 αξιολογητές επιχειρηματικών ιδεών».

Ο πρώτος κύκλος ξεκινάει στις εγκαταστάσεις του INNOVATHENS στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 27 Μαρτίου 2015, και οι επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής μέχρι το Σάββατο 14 Μαρτίου. Ακολουθούν άλλοι δύο κύκλοι, το Μάιο και τον Ιούλιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τα σχήματα του Επιταχυντή μπορούν να δραστηριοποιούνται στον κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο εργασίας, που τους διαθέτει το INNOVATHENS, ευνοώντας σε ιδανικό περιβάλλον τη μεταφορά απόψεων, γνώσεων και εμπειρίας και μεταξύ των ομάδων. Συμμετοχή στο πρόγραμμα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς το ΙNNOVATHENS έχει εξασφαλίσει τους πόρους μαζί με τους συνεργαζόμενους επιχειρηματικούς φορείς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την υποστήριξη της Samsung.

«Το εγχείρημα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή αποτελεί για το INNOVATHENS ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, δεδομένου ότι συνιστά κατ’ ουσίαν την πρώτη προσπάθεια στη χώρα, και επομένως θα καταδείξει κατά πόσον παρόμοιες προσπάθειες θα προκριθούν και θα αναπτυχθούν στο μέλλον», τονίζει ο κ. Οικονόμου. «Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα εντοπίσουμε εύστοχα τις ιδιαίτερες ανάγκες των συμμετεχόντων και θα τις καλύψουμε επιτυχώς», καταλήγει.

Και όχι άδικα, αφού οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι εξαιρετικές. Απομένει να αδράξουν την ευκαιρία οι νέοι και ανήσυχοι άνθρωποι της πόλης με επιχειρηματική δράση και καινοτόμες ιδέες, προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσουν τις όψεις λειτουργίας του σχήματός τους, αλλά και να επιταχύνουν την είσοδο του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους στη διεθνή αγορά.

Μπες κι εσύ στον επιχειρηματικό επιταχυντή

Oι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν την πρόσκληση και το πρόγραμμα ένταξης στον Επιχειρηματικό Επιταχυντή του INNOVATHENS εδώ και να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα αίτησης ένταξης στον Επιχειρηματικό Επιταχυντή εδώ.

H προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον 1ο Κύκλο του «Επιχειρηματικού Επιταχυντή» παρατείνεται μέχρι το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015.