Θετικά προδιαγράφεται το μέλλον της Ευρώπης με σταδιακή έξοδο από την οικονομική κρίση, όσο υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις, εκτιμά σε συνέντευξή του στην ισπανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα El Pais ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ, την ώρα που η Ισπανία βαδίζει προς τις πρώτες εκλογές και με το Podemos να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει ότι η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία έχει καταφέρει να δρομολογήσει τον ανασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει στην Pais ότι εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και να έχει αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο που τον ψήφισε ότι δεν θα συμμορφωθεί με κάποιες προεκλογικές του δεσμεύσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το Podemos στην Ισπανία, θα μπορούσαν με τις προτάσεις που καταθέτουν να οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο το πλάνο για διάσωση των χωρών που πλήττονται από κρίση χρέους» σημειώνει ο κ. Γιούνκερ.

«Ο Τσίπρας έχει το χάρισμα να κάνει σωστές ερωτήσεις, χωρίς να έχει δώσει ωστόσο ποτέ απαντήσεις» σημειώνει ο επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «οι εκλογές δεν μεταβάλλουν τις συμφωνίες.

«Στην ελληνική κρίση μπορεί να γίνει μία άλλη προσέγγιση με μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον νομιμοποιεί να ανατρέψει τα πάντα» καταλήγει αναφορικά με την Ελλάδα ο Γιούνκερ, παραλληλίζοντας την κατάσταση με την Ισπανία και το Podemos.