Από το βήμα συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΤΕπ στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε τις δυνατότητες του σχεδίου του με στόχο την τόνωση των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχασε την ευκαιρία να επαινέσει το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση. Από το βήμα του διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται από χθες στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ενώπιον ειδικών του χρηματοοικονομικού τομέα την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία έδρασε η Κομισιόν, κατορθώνοντας μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη σύστασή της να παρουσιάσει το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ».

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν, από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης ο όγκος των συνολικών επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 470 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε υποχώρηση της τάξης του 15%. «Στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας πρέπει να εξέλθουμε από αυτό το επενδυτικό τέλμα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ. Οι Βρυξέλλες προέβλεψαν τη διάθεση 315 δις ευρώ έως το 2017 με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Ωστόσο, από τα ταμεία της ΕΕ και της ΕΤΕπ πρόκειται να διατεθούν μόλις 21 δισ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος καλούνται να συνεισφέρουν ιδιώτες επενδυτές. Όπως διευκρίνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στόχος είναι να διατεθούν τα «επαρκή» -όπως τα χαρακτήρισε- ιδιωτικά κεφάλαια εντός ενός «συντεταγμένου πλαισίου».

«Όχι» στις επενδύσεις που διογκώνουν το δημόσιο χρέος

Απευθυνόμενος στους επικριτές του σχεδίου του, όπως την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα ήθελε να έχει στη διάθεσή της «εκατοντάδες δισ. “φρέσκου χρήματος”», ωστόσο αυτά δεν υπάρχουν. Επιπλέον, όπως σημείωσε, θα ήταν λάθος οι επενδύσεις να οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου χρέους στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν ότι το βασικό κεφάλαιο των 21 δισ. θα λειτουργήσει ως σπινθήρας, ο οποίος θα θέσει σε κίνηση τους φορείς της ιδιωτικής οικονομίας. Τα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει ήδη περί τις 2.000 επενδυτικές προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να διεκδικήσει την έγκριση προγραμμάτων συνολικής αξίας 12-15 δισ. στο πλαίσιο του «Σχεδίου Γιούνκερ». Οι προτάσεις που κατέθεσε η Γερμανία προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και τη διεύρυνση του ευρυζωνικού ίντερνετ.

Από την πλευρά τους οι επικριτές αυτών των σχεδίων εκτιμούν ότι πολλές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν διασφαλίζουν τη διαρκή αναπτυξιακή ώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα ακόμη σημείο επικρίσεων αφορά στις περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και την έλλειψη διαφάνειας, οι οποίες ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για πιθανούς επενδυτές.

Έως και 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι θα βελτιστοποιήσει το έργο της Κομισιόν ως προς το επενδυτικό σχέδιο. Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου ότι αν παραστεί ανάγκη θα γίνουν προσαρμογές στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο των κρατών-μελών. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του «Σχεδίου Γιούνκερ», ανακοινώνοντας ότι θα διατεθούν έως και 8 δισ. ευρώ από το γερμανικό κρατικό ταμείο ανοικοδόμησης αλλά και πρόσθετα δις από τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το επενδυτικό σχέδιο της Κομισιόν μπορεί να δημιουργήσει έως και 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.