«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βήμα- βήμα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνοντας με νόημα πως δεν θα πρέπει «να διακινδυνεύσουμε το μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Διαφορετική η κατάσταση τώρα απ’ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε δεν διέβλεπε κανείς ότι θα είχαμε μια κυβέρνηση (την προηγούμενη) που θα επένδυε στην αστάθεια. Λέγανε ότι αν εκλεγούμε εμείς θα βρουν κλειστά τα ΑΤΜ. Την επόμενη ημέρα που κερδίσαμε τις εκλογές δεχθήκαμε αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους μας.

Προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Χωρίς να βιαζόμαστε και χωρίς να υποκύπτουμε στη σαγήνη της δημοφιλίας διακινδυνεύοντας την διαπραγμάτευση. Αν πρέπει να πάμε βήμα- βήμα, έτσι θα γίνει. Πως θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Μόνο με σκληρή διαπραγμάτευση.

Αύριο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Εισάγουμε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας τα οποία ξεκινάνε αμέσως αλλά εκτυλίσσονται σταδιακά. Στην αρχή το κόστος είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε βρει πόρους από υπάρχοντα προγράμματα και παράλληλα είμαστε σε συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για περαιτέρω χρηματοδότηση

Προχωράμε και για τις 100 δόσεις αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω περισσότερα διότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις. Απαράδεκτος φόρος ο ΕΝΦΙΑ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε να τον αλλάξουμε αλλά αυτό μπορεί να μας πάρει μερικούς μήνες οπότε μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο και επειδή ένας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο, μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρωθεί.

Θα εξετάσουμε μια εθελοντική νομιμοποίηση για τα χρήματα στο εξωτερικό. Όχι να τα φέρουν πίσω. Ας τα αφήσουν έξω. Ας δηλώσουν πόσα λεφτά έβγαλαν έξω. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με εμάς» ανέφερε ο κ. βαρουφάκης μιλώντας στο Star και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.