Ξεκάθαρα μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας και πως τον λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναγνωρίζει δε ότι μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και επαναλαμβάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιθυμητή εξέλιξη.

«Φθάσαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας έδωσε μια υπόσχεση. Αν η Ελλάδα δεν την τηρήσει, δεν θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια. Δεν θέλουμε Grexit. Είμαστε αλληλέγγυοι, αλλά δεν εκβιαζόμαστε. Κανένας δεν επέβαλε στους Έλληνες το πρόγραμμα βοήθειας. Είναι λοιπόν τελείως στο χέρι της Αθήνας», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης το οποίο προδημοσιεύθηκε το βράδυ χθες Σάββατο.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη νομιμοποίηση στον πληθυσμό. Θεωρώ την ελληνική κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους. Πρέπει να δίνεις σε μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση κάποιο χρόνο. Η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει ότι είπε στον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει στο θέμα του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, στέλνοντας γερμανούς εφοριακούς στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πακέτο και πρόσθεσε: «Ό,τι και αν συμβεί, θα θέσουμε πολύ αυστηρά κριτήρια».

Αναφερόμενος πάντως στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι «διαθέτουν καλή μόρφωση και γνώσεις», ενώ ειδικά για τον ομόλογό του, τονίζει: «Δικαιούται τον ίδιο σεβασμό όπως ο καθένας. Συμπεριφέρθηκε απέναντί μου απολύτως σωστά». Διευκρινίζει πάντως ότι θεωρεί τις συμφωνίες πιο σημαντικές από τις δηλώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην αρνητική ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, κατά την ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, δηλώνει ότι σέβεται απολύτως την απόφαση του συναδέλφου του και τονίζει ότι κάθε βουλευτής τελικά δίνει λόγο στην συνείδησή του. «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την συνείδησή του, τότε το “όχι” του είναι συνεπές», δηλώνει και προσθέτει ότι πάντως ο ίδιος, «έπειτα από προσεκτική σκέψη», ψήφισε «ναι».