Το περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους που θα ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και το ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας, όχι μόνο για τις καταθέσεις, αλλά και για τα δάνεια και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα είναι δύο από τα νέα όπλα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων στη «μάχη» για τη φοροδιαφυγή το 2015.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει ότι το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, που παρακολουθεί σήμερα την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων, θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Επίσης, ως το τέλος του 2015 έτους πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών. Συνολικά φέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ειδοποιήσει τηλεφωνικά περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει μπαράζ ελέγχων για την σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έτσι μεταξύ άλλων προβλέπει:

– 400 πλήρεις και 500 μερικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις . Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα βεβαιώσει έσοδα περισσότερα από 2,9 δισ. ευρώ.

– 900 ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου με εμβάσματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει θέσει ως στόχο τη βεβαίωση εσόδων από φόρους αυξημένων κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

– 2.000 έλεγχους υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου.

– 15.000 ελέγχους πρόληψης σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.

– 5.000 προληπτικούς ελέγχους από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

– Ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

– Είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το 2014 και 25% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που θα δημιουργηθούν φέτος.