Η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και πλέον τον Φεβρουάριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης φέτος.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης έδειξαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν εργασία μειώθηκε κατά 20.000, στα 2,812 εκατομμύρια, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1991, περίπου έναν χρόνο μετά την ενοποίηση της Γερμανίας.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, καθώς μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είχε καταδείξει ότι αναμενόταν μια πτώση κατά 10.000 πρόσωπα, ενώ η μείωση ήταν επίσης υψηλότερη από αυτήν που προέβλεπε η εταιρεία Factset.

Βάσει των εποχικών προσαρμοσμένων δεδομένων το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό, στο 6,5%, για τρίτο συναπτό μήνα τον Φεβρουάριο, που συνεχίζει να είναι το χαμηλότερο από την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.

Σύμφωνα με πρωτογενή δεδομένα, τα οποία ήδη είχαν αποτελέσει αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,9% τον Φεβρουάριο, από 7% τον Ιανουάριο, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε ένα σύνολο περίπου 3,017 εκατ. ανέργων, έναν αριθμό μειωμένο κατά περίπου 15.000 πρόσωπα.

«Σταθερή σαν βράχος. Η αγορά εργασίας της Γερμανίας συνεχίζει την επιτυχία της, δίνοντας περαιτέρω ενδείξεις για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρέσκι, οικονομολόγος της ING.

«Κοιτώντας μπροστά, η αγορά εργασίας αναμένεται (…) να συνεχίσει να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, μια έρευνα της εταιρείας μελετών GfK έδειξε ότι ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αυξήθηκε αλματωδώς στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2001, καθώς η χαμηλή τιμή του πετρελαίου ωφελεί τα νοικοκυριά και τους επιτρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την απόκτηση άλλων αγαθών.

Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες της ανάπτυξης στα τέλη του 2014, και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να έχει σημαντική συμβολή σε αυτήν, καθώς το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας συνήψε προχθές Τρίτη μια συμφωνία για νέα συλλογική σύμβαση η οποία θα ωφελήσει 3,7 εκατ. εργαζόμενους.

Η Γερμανία αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη όσον αφορά την απασχόληση, η οποία αυξάνεται στη χώρα, την ώρα που πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης αντιθέτως πλήττονται από μια ραγδαία αύξηση της ανεργίας, όπως για παράδειγμα η Γαλλία. Πάντως στη Γαλλία καταγράφηκε μια ελαφριά μείωση της ανεργίας τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.