Εκτός της «λίστας» των χωρών που αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες τέθηκε η Σλοβενία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τονίζεται σε τηλεγράφημα του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA.
Στη (σε βάθος) ανάλυση της μακροοικονομικής κατάστασης που διενεργήθηκε σε 16 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι η Σλοβενία σημείωσε σημαντική πρόοδο.

Η Σλοβενία ήταν το μόνο κράτος – μέλος της Ε.Ε., για το οποίο η Επιτροπή διαπίστωσε υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες για δύο συνεχόμενη έτη. Όμως, τα νέα που έφθασαν από τις Βρυξέλλες ήταν ότι οι ανισορροπίες δεν είναι πλέον υπερβολικές, προστίθεται.

Η εξισορρόπηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καταγράφεται βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων και αποφασιστικές πολιτικές δράσεις, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι κίνδυνοι σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η Σλοβενία παραμένει στην ομάδα των χωρών μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ουγγαρία που συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με ανισορροπίες, οι οποίες απαιτούν αποφασιστική πολιτική δράση και ειδική παρακολούθηση.

Κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη «κρύβονται» στην αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση, το υψηλό επίπεδο κρατικής ιδιοκτησίας και την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Σλοβενίας σημείωσαν ότι τα νέα από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως τα μέτρα της Σλοβενίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημείωσαν δε, ότι είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, διότι, όπως είπαν, μέσω αυτής αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της χώρας. Σύντομα, το υπουργείο θα προβεί σε λεπτομερείς ανακοινώσεις, μόλις λάβει τα επίσημα έγγραφα της Επιτροπής, πρόσθεσαν.