Την επιστολή της κυβέρνησης παίρνουν στα χέρια τους οι εταίροι, ενώ όλο το βράδυ γινόταν ανταλλαγή e-mail με στόχο να γίνει δεκτή η λίστα.

Πληροφορίες λένε ότι υπήρξε ολονύχτια διαβούλευση και ανταλλαγή προσχεδίων, ενώ στο πεντασέλιδο κείμενο που εστάλη καταγράφονται τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το «κλείδωμα» της συμφωνίας.

Όλη τη νύχτα υπήρξε ανταλλαγή των προσχεδίων προκειμένου το κείμενο της επιστολής που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, να διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις αφενός για την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς αρχικά και στη συνέχεια από το Eurogroup.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μία λίστα πέντε σελίδων είχε σταλεί από το μεσημέρι της Δευτέρας στους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο γινόταν συζήτηση πάνω στο κείμενο όλη τη νύχτα αλλαγές για να γίνει τελικά αποδεκτή.

Κεντρικό στοιχείο των αλλαγών που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – κυρίως στο λαθρεμπόριο – και της εισφοροδιαφυγής. Από τις δράσεις αυτές αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και μεγάλο μέρος του προγράμματός τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προωθεί τις ρυθμίσεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
– Δίκαιο φορολογικό σύστημα
– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
– Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
– Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
– Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί το πρωί της Τρίτης στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη.