Τουλάχιστον ως δραματικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι διαπραγματεύσεις που έγιναν σε ένα ιδιαίτερο Eurogroup όπου η απόφαση ελήφθη πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και στη συνέχεια απλά έπεσαν οι υπογραφές.

Για την ώρα όμως το θρίλερ δεν έχει τελειώσει. Τίποτα επί της ουσίας δεν έχει κλείσει και όλα παίζονται τη Δευτέρα.

‘Αλλωστε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη τύπου. «We are in trouble. The deal is dead and buried». «Έχουμε πρόβλημα. Η συμφωνία είναι νεκρή και θαμμένη». Τι εννοεί ο υπουργός; Ότι παρά τη συμφωνία, αν τη Δευτέρα η Ελλάδα δεν πετύχει την έγκριση του καταλόγου τότε απλά δεν υπάρχει συμφωνία.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης του Eurogroup ήταν 4 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Το μεσημέρι κατά τις 14:30 ξεκίνησε το θρίλερ. Δόθηκε η πρώτη παράταση και μετά ακολούθησαν άλλες δύο!

Αιτία της καθυστέρησης ήταν το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Πιέρ Μοσκοβισί δημιούργησαν μια «άτυπη» τριμερή επιτροπή, η οποίο κατά περιπτώσεις γινόταν τετραμερής με την συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνούνταν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Γιάννη Βαρουφάκη! Αρνούνταν να τον δει και να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί του!

Τότε η επιτροπή ανέλαβε δράση.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης βρισκόταν σε μια αίθουσα, σε μια άλλη ο Β. Σόιμπλε και σε μια τρίτη η επιτροπή!

Στην αίθουσα της επιτροπής έμπαινε μία ο κ. Βαρουφάκης, μία ο κ. Σόιμπλε και η επιτροπή κρατούσε σημειώσεις! Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες λένε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μπήκαν κάποια στιγμή και άλλοι υπουργοί οικονομικών…

Το κείμενο της συμφωνίας διαμορφώθηκε.

Παραδόθηκε στους υπόλοιπους 17 υπουργούς οικονομικών. Αυτοί επί της ουσίας δεν είχαν ιδιαίτερο λόγο. Δηλαδή το Eurogroup δεν λειτούργησε απλά υπέγραψε…

Όταν το χαρτί υπόλοιπους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξαν αντιδράσεις και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέλαβε το μασάζ…

‘Εγινε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί η συμφωνία από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Σόιμπλε είχε ήδη φύγει! Τελικά η συμφωνία επετεύχθη, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί…