Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις  για το κείμενο του αιτήματος παράτασης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προκειμένου να ικανοποιεί τα κοινοβούλια, τους Ευρωπαίους και κυρίως του Γερμανούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στη λύση της αίτησης για «extension of Master Financial Assistance Facility Agreement».

Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρει ότι «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους- μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος-μέλος μέσω του ΕΤΧΣ, όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα…».

Προβλέπει έλεγχο από την τρόικα, ωστόσο δεν είναι ακριβώς το μνημόνιο. Δηλαδή του MoU (memorandum of understanding on economic policy conditionality) και των υπολοίπων κειμένων που το συνοδεύουν,

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην εξελισσόμενη εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα κλείσει καλά, αύριο-μεθαύριο. Είμαστε σε καλό δρόμο, οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης. Βέβαια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα κανένας δεν μπορεί να το προϊδεάζει. Απλώς εγώ θέλω να σας μεταφέρω αυτό το κλίμα της αισιοδοξίας και της καλής σχέσης η οποία σμιλεύεται μέρα-μέρα, ώρα-ώρα, email-email».

Σε ερώτημα αν θα κατατεθεί αύριο αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν πρόκειται να επικεντρωθώ αυτή τη στιγμή στη διαδικασία γιατί, ξέρετε, η διαδικασία αλλάζει κάθε στιγμή. Θα κατατεθεί η αίτηση, θα είναι γραμμένη μ’ ένα τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup και νομίζω ότι αν συνεχίσουμε σ’ αυτό το κλίμα, την Πέμπτη, αύριο, στο EuroWorking Group θα υπάρξει μια καλή κατάληξη σε τεχνικό επίπεδο, τεχνικής ανάλυσης του κειμένου που θα έχει συμφωνηθεί και την Παρασκευή μέσα από teleconference θα υπάρξει μια τυπική έγκριση της ελληνικής θέσης».