Οι εργοδότες στη χώρα μας φαίνεται πως δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργαζόμενους και το 62% των επιχειρήσεων στρέφεται σε αλλοδαπούς για να καλύψει τις κενές θέσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ HumanRights360, που επικαλούνται τα Νέα το 36% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ήδη απασχολεί τουλάχιστον έναν πρόσφυγα-μετανάστη. Στον αντίποδα το 24% των επιχειρήσεων δηλώνουν απρόθυμες να κάνουν μια τέτοια πρόσληψη.

Περισσότερες από τρεις στις πέντε επιχειρήσεις που απασχολούν πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν, όπως ανέφεραν, στην επιλογή αυτή λόγω έλλειψης άλλων υποψηφίων για συγκεκριμένες εργασίες ή επειδή θέσεις και εργασίες δεν αναλαμβάνονται από έλληνες εργαζόμενους.

Πρόθυμοι και ταπεινοί

Στα θετικά που αναγνωρίζουν οι εργοδότες για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι η προθυμία και η ταπεινότητά τους και το γεγονός ότι δεν είναι επιλεκτικοί στις εργασίες. Δουλεύουν όσο και όποτε τους ζητηθεί και γενικά έχουν θέληση να τα καταφέρουν σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργοδοτών.

Το 18% των εργοδοτών απαντούν ότι δεν έχουν προσλάβει ποτέ πρόσφυγα ή μετανάστη γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και το 14% προτιμούν άτομα ελληνικής καταγωγής.