Η ταχεία δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης η οποία καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ήταν ο παράγοντας ο οποίος συνέβαλε περισσότερο οι καθαρές θέσεις εργασίας να αυξηθούν κατά 35.400 και το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί στο 6,6% στον Καναδά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Canadian Press.

Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που κατέγραψε η Statistics Canada ήταν πολύ υψηλότερος του εκτιμώμενου, όμως παράλληλα χάθηκαν 11.800 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν ήταν συνολικά 47.200.

Εξάλλου η υπηρεσία αυτή κατέγραψε 41.100 νέους αυτοαπασχολούμενους και τη μείωση των υπαλλήλων κατά 5.700 πρόσωπα.

Η StatCan εξάλλου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) του Καναδά συρρικνώθηκε κατά 0,2% τον περασμένο Νοέμβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα —ο ρυθμός αυτός ήταν χειρότερος του αναμενομένου— κυρίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των εσόδων τομέων φυσικών πόρων που θεωρούνται κλειδιά στον Καναδά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία στον κλάδο της ενέργειας και των φυσικών πόρων καταργήθηκαν 8.800 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, εν μέσω της μεγάλης πτώσης της τιμής του αργού στις αγορές. Αντιθέτως, ο αριθμός των θέσεων εργασίας των επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, των επιστημόνων και των τεχνικών αυξήθηκαν κατά 22.400.

Σύμφωνα με τη Statistics Canada, το ποσοστό του πληθυσμού που συμμετέχει στην αγορά εργασίας (65,7% τον περασμένο μήνα) παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2000 (65,6%).

Συνολικά το 12μηνο στον Καναδά οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 127.600, εκ των οποίων οι 107.800 είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης και 19.900 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Η ανεργία των νέων επίσης μειώθηκε κατά 0,7% στο 12,8% ενώ 30.300 περισσότεροι νέοι είχαν εργασία εν σχέσει με την περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα. Το ποσοστό των νέων που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας πάντως μειώθηκε στο 64,3%, έναντι 64,6% τον Δεκέμβριο.