«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ’ αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau».

«Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο, καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη πέτρα του ντόμινο, αλλά δεν ευθύνεται για το φαινόμενο του ντόμινο.

«Είναι μια συστημική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε συστηματικά, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον να δείχνουμε με το δάχτυλο και να λέμε: τι κάνεις εκεί; Τι κάνει ο άλλος; Πρέπει να σκεφτούμε σαν Ευρωπαίοι, να μείνουμε ενωμένοι και να επανεκκινήσουμε τα πολιτικά εργαλεία», αναφέρει ότι στην σημερινή του συνάντηση με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η επικοινωνία και ένα «modus vivendi», καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται και λέει και σε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε ότι σκέφτεται και λέει.

Απορρίπτει δε τις κατηγορίες περί λαϊκισμού, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο κ. Σόιμπλε, όπως και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ακόμη ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση της Ευρωζώνης και ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που κοστίζει σε όλους. Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού και αναφέρεται στην Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως λέει, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ τονίζει ότι είναι ηθική του υποχρέωση η ελαχιστοποίηση των απωλειών των εταίρων μας.

«Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού», δηλώνει και προσθέτει ότι από όλους τους συνομιλητές ζητάει μια ευκαιρία και βοήθεια προκειμένου η κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Αναφέρεται δε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους και σημειώνει ότι, όπως στους Ευρωπαίους δεν αρέσει η λέξη «κούρεμα», έτσι και στους Έλληνες δεν αρέσουν οι λέξεις «πρόγραμμα» και «τρόικα».