Για…  οικονομικά βουντού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν σε καταστροφή αλλά έχουν έτοιμη την θεωρία του πισώπλατου μαχαιρώματος, στο οποίο θα φταίνε οι Γερμανοί, οι τραπεζίτες και η CIA, κάνουν λόγο σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Ο όρος «οικονομικό βουντού» αποδόθηκε αρχικώς στην ρεϊγκανική δεξιά της Αμερικής και, ειδικότερα, στην πεποίθηση ότι οι περικοπές στους φόρους αποζημιώνουν μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης που δημιουργούν.

Σήμερα, στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακαλύψει μια αριστερίστικη εκδοχή του οικονομικού βουντού: Την άποψη ότι μια πλημμυρίδα δαπανών θα αποζημιώσει από μόνη της, αρκεί να προωθηθεί με επαρκή ενέργεια και αποφασιστικότητα αναφέρει ο αρθρογράφος G. Rachman.

«Στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωναν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά κεφάλαια ώστε να επιβιώσει έως τον Ιούλιο, πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της. Αμφιβάλω βαθιά όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αποφύγει την κρίση μέχρι το καλοκαίρι, αν συμπεριφέρεται έτσι] σημειώνει και προσθέτει: «Σχεδόν προκαλούν την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρνηθούν να μετακυλήσουν τα προγράμματα τα οποία πρέπει να ανανεωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να παραμείνει αξιόχρεος η χώρα. Οι αγορές έχουν ήδη εκδώσει την ετυμηγορία τους, ξεφορτώνοντας ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι, αν οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο από το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι οι πολίτες, είτε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς μοιάζει να έχασε προς στιγμήν την δυνατότητα εκλογίκευσης, εν μέσω του ενθουσιασμού για την ανάληψη της εξουσίας των Αθηνών από ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα. Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως προϊόν διασταύρωσης του Σαλβαντόρ Αλιέντε με την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εάν και εφόσον το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, η Αριστερά θα έχει έτοιμη την θεωρία του πισώπλατου μαχαιρώματος. Θα φταίνε οι Γερμανοί ή οι τραπεζίτες ή (αναπόφευκτα) η CIA. Καμία σχέση με το «μπαμ-μπαμ» με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαράζει τον δρόμο της χρηματοοικονομικής καταστροφής».