Άμεσες λύσεις στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την έλλειψη ρευστότητας και αναζητούν κεφάλαια κίνησης για να καλύψουν τις ανάγκες τους πρέπει να δώσει η δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – ΕΤΕΑΝ σύμφωνα με όσα επισημαίνονται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Η ΕΣΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΕΜΠΜΕ και έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Παράλληλα, αναμένουμε την ταχύτερη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ και την ανακοίνωση μίας λεπτομερέστερης ανάλυσης του τρόπου λειτουργίας, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στη βελτίωσή του με γόνιμες προτάσεις. Ειδικότερα η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει κάποια σημεία που θεωρεί σημαντικά:
1. Τα 460 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτούν από το ΕΣΠΑ είναι ένα μεγάλο πόσο που θα βελτιώσει την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι επίσης σημαντικό αυτή η αρχική λογιστική απορρόφηση να μετατραπεί σύντομα και σε ουσιαστική για να καταλήξουν τα κονδύλια αυτά στην πραγματική οικονομία.
2. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων που θα διαχειριστούν τα χρήματα αλλά και αυστηροί κανόνες διαχείρισης και διάθεσης των χρημάτων με σαφείς περιορισμούς στο ύψος των εξασφαλίσεων και επιτοκίων.
3. Πρέπει, επίσης, να υπάρξει συγκεκριμένη στοχοθέτηση επιχειρήσεων ώστε στην πράξη τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ να ωφελήσουν τη διαπραγματευτική ικανότητα μικρών επιχειρήσεων, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και να μην λειτουργήσουν ως περαιτέρω διασφάλιση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση ήδη ασφαλών πελατών τους.
4. Τέλος, είναι σημαντικό να τεθούν και να γνωστοποιηθούν εκ των προτέρων στους ενδιαφερόμενους σαφή κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, ώστε η πιθανή απόρριψη να συνοδεύεται από συγκεκριμένη αιτιολογία.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το ΕΤΕΑΝ δεν είναι απλό ταμείο αλλά δεν είναι και τράπεζα. Είναι ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο πραγματικός ρόλος που θα παίξει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Η προοπτική είναι να διοχετεύσει 2,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε περίπου 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από την επίδραση αυτών των παρεμβάσεων στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς θα καθοριστεί και η αποτελεσματικότητα αυτού του σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου.