Μετά τα… συγχαρητήρια που έδωσε στο νικητή των εκλογών ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Νταϊσελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι μπαίνουν στη φάση χάραξης γραμμής απέναντι στις διεκδικήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Νταϊσελμπλουμ προγραμματίζει να έρθει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και όπως είπε είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον προωθούμενο για νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε δημιουργικά με τη νέα κυβέρνηση, όπως κάναμε με την προηγούμενη» και είπε: «Θέλουμε η Ελλάδα να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θέλουμε να πληρώσει τα χρέη της και θα κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάτι που είναι καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κλάους Ρέγκλινκ δήλωσε έτοιμος για τις διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και σημείωσε ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Όπως είπε το 2012 έγιναν κινήσεις που μείωσαν το κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό. Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του χρέους σε παρούσες αξίες κατά 40%. «Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν εμφανίζεται «στην οθόνη του ραντάρ της Κομισιόν» μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να δράσουμε» για το ελληνικό χρέος, υποστήριξε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD.

Ανέφερε ότι ο ίδιος «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο Γιούρογκρουπ, και κυρίως στην ευρωζώνη, που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους».

Η ιδέα μιας μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους μέχρι στιγμής απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Βερολίνο.

Ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσανατολιστεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.