Ο πληθωρισμός στη Ρωσία, ο οποίος επιταχύνεται όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω των κυρώσεων της Δύσης και των αντιμέτρων που έχει λάβει η Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και της ελεύθερης πτώσης του ρωσικού νομίσματος, έφθασε το 11,4% στα τέλη του 2014, ένα επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2008, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ρωσικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η απογείωση των τιμών, με τον πληθωρισμό να αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να φθάσει το 15% ή ακόμη και το 20% τους αμέσως προσεχείς μήνες, είναι η πιο ορατή συνέπεια της νομισματικής κρίσης η οποία ενέσκηψε τον Δεκέμβριο, στο αποκορύφωμα των κινήσεων για την απομόνωση της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε ειδικά τον Δεκέμβριο, τον μήνα που καταγράφηκε ακόμη πιο σφοδρή υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, κατά 2,6% εν σχέσει με τον Νοέμβριο, ανέφερε η ρωσική στατιστική υπηρεσία, η Rosstat.

Τα διατροφικά προϊόντα ακρίβυναν κατά 15,% εντός του 2014.

Μετά την υποχώρησή του στο 6,5% το 2013, ο πληθωρισμός άρχισε ξανά να αυξάνεται ραγδαία, ιδίως μετά την επιβολή τον Αύγουστο από τη ρωσική κυβέρνηση εμπάργκο σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η τάση αυτή εντάθηκε με την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου τους μήνες που ακολούθησαν, εξαιτίας των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, που κλιμακώνονταν όλο και περισσότερο, την ελεύθερη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου (της βασικής πηγές εσόδων για το ρωσικό κράτος) στις αγορές και της δυσπιστίας πολλών πολιτών, που μετέτρεψαν τα ρούβλια τους σε συνάλλαγμα.

Συνολικά το ρούβλι έχασε το 2014 το 41% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 34% της αξίας του έναντι του ευρώ. Έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας (της τελευταίας ημέρας συναλλαγών στις ρωσικές αγορές πριν από το νέο έτος) σε μια ισοτιμία 55,50:1 έναντι του δολαρίου και 69:1 έναντι του ευρώ.

Καθώς υπέστη την 15η και την 16η Δεκεμβρίου την πιο σφοδρή υποχώρησή του μετά την στάση πληρωμών που είχε κηρύξει η Ρωσική Ομοσπονδία το 1998, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε μια συναλλαγματική ισοτιμία 80:1 έναντι του δολαρίου και 100:1 την 16η Δεκεμβρίου, πριν ανακάμψει εν μέρει .

Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ είχε εκτιμήσει το Σαββατοκύριακο ότι η αύξηση των τιμών θα επιταχυνθεί έως τουλάχιστον τον Απρίλιο κι ότι αυτό θα έχει συνέπεια την «ισχυρή πτώση της κατανάλωσης».

Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη προβλέψει ότι το εγχώριο ακαθάριστο προϊόν (ΑΕγχΠ) της χώρας ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 4% και πλέον το 2015, μετά την ανάπτυξη που υπολογίζουν ότι ανήλθε σε 0,6% το 2014.