Η Αλβανία και η Ιταλία αποφάσισαν να μειώσουν το φόρο μεταφοράς εμπορευμάτων, που είχε τεθεί σε ισχύ από το 1954, επαναφέροντάς τον σε κανονικά επίπεδα.

Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Εντι Ράμα και Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσαν την απόφαση αυτή σήμερα, κατά την επίσκεψη στα Τίρανα του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. «Ο παράλογος αυτός φόρος παραμένει σε ισχύ και συνεχίζει να υπάρχει αδράνεια με άλλες δύο χώρες, το Ιράν και τη Συρία, αλλά από τον Ιανουάριο ο φόρος αυτός θα πέσει στα κανονικά επίπεδα» ,δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, αλλά – όπως είπε χαρακτηριαστικά “μας πήρε 60 χρόνια για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος”.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο πρωθυπουργοί ανήγγειλαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των συντάξεων των μεταναστών. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συνεργασία των αρχών των δύο χωρών κατά την επιχείρηση διάσωσης του πλοίο «Norman Atlantic». Ακόμα, επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Ράμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Ιταλίας για τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της Αλβανίας και της Ιταλίας, είναι «μια ειδική σχέση ιστορική, παραδοσιακή» την οποία «προωθούν όλες η κυβερνήσεις της Ρώμης και των Τιράνων, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε με ολόκληρη την πολιτική ηγεσία των Τιράνων, κατά την μονοήμερή επίσκεψη του στην Αλβανία